Pakowanie termiczne przy udziale papierowych wkładek

Sklepy internetowe oraz firmy produkujące zestawy posiłków, opierające swój asortyment na produktach spożywczych, stoją przed wieloma wyzwaniami – jednym z nich jest bezpieczne dostarczenie żywności do klienta. Artykuły spożywcze są szczególnie narażone na zniszczenie podczas transportu. Dlaczego pakowanie termiczne, wykorzystujące papierowe wypełnienia, jest najlepszym wyborem dla Twojej firmy?

Wzrost ilości zamówień żywności online

Rynek e-commerce żywności i napojów nieustannie rozrasta się, głównie za sprawą sytuacji pandemicznej. Wygoda zamawiania produktów spożywczych przez Internet sprawia, iż konsumenci coraz częściej decydują się na zakup żywności w formie online. Dodatkowo szacuje się, że do 2025 roku aż 21% całego rynku żywności oraz napoi stanowić będą zamówienia składane online. 

Prowadzisz sprzedaż internetową produktów spożywczych? Zwróć uwagę, iż współczesny klient, dokonując transakcji, oczekuje profesjonalizmu, który widoczny powinien być również w odniesieniu do sposobu zapakowania żywności. Paczka wypełniona sztucznym tworzywem zabezpieczającym nie zachęca do ponownych zakupów. Większa świadomość potencjalnych klientów odnośnie ochrony środowiska powoduje, że konsument dostrzega wpływ troski o planetę także w sposobie zapakowania otrzymanego produktu. Jeżeli na etapie magazynowym Twoja firma wypełnia paczkę sztucznymi materiałami – np. folią bąbelkową, możesz mieć pewność, iż tracisz sporą część klientów.

Ekologiczny papier jako naturalny izolator

Wbrew pozorom znalezienie ekologicznej alternatywy dla sztucznych wypełnień nie jest trudnym zadaniem. Zastąp szkodliwe dla środowiska naturalnego tworzywa papierowymi wypełnieniami! Pakowanie termiczne przy udziale systemu WrapPak Protector to odpowiedź wymagania i potrzeby konsumentów.

Papierowa wkładka izolacyjna jest w pełni biodegradowalna, dzięki czemu ma pozytywny wpływ na naszą planetę. Przypomnijmy, papier rozkłada się średnio około 6 miesięcy! Oczywiście oprócz ekologicznego charakteru, wypełnienie papierowe spełnia swoje najważniejsze zadanie – chroni produkt spożywczy przed wahaniami temperatury oraz uszkodzeniami fizycznymi. Wprowadzając tego typu rozwiązanie do swojego sklepu internetowego, otrzymujesz pełną kontrolę nad temperaturą zawartości paczki. 

Korzyści wprowadzenia papierowych wkładek do Twojego sklepu internetowego

  • Ochrona termiczna – żywność w temperaturze pokojowej, chłodzona bądź mrożona, chroniona jest aż do 48 godzin. Stopień izolacji cieplnej uzależniony jest od ilości zastosowanych warstw papierowych wkładek.
  • Przyjazność dla środowiska – ekologiczny papier jest materiałem biodegradowalnym, podlega zatem procesowi recyklingu i może być ponownie wykorzystany. System WrapPak Protector tworzy papierowe wypełnienia, posiadające certyfikat FSC®. Oznacza to, iż wypełniacze powstają z zasobów zrównoważonych i zgodnie z obowiązującymi przepisami prawnymi. 
  • Opłacalność – papierowe wypełnienia zajmują niewiele miejsca magazynowego, cechują się również oszczędnością w zakresie transportu oraz obsługi. Ich wytworzenie jest szybkie i wydajne, głównie za sprawą możliwości zoptymalizowania procesu ich produkcji – wypełnienia tworzone są na żądanie, z wcześniej zwymiarowanych oraz przyciętych partii.
  • Estetyka – pakowanie termiczne przy pomocy papierowych rozwiązań sprawia, iż zawartość przesyłki prezentuje się elegancko. Klient otrzymuje starannie zapakowaną żywność, której ochronę zapewnia estetycznie wyglądająca papierowa wkładka.

Gdzie sprawdzą się papierowe wkładki?

Branża e-commerce żywności i napojów jest szeroka, natomiast rozwiązanie proponowane przez system WrapPak Protector sprawdzi się doskonale w każdej z nich. Polecane jest szczególnie:

  • Firmom świadczącym usługi z zakresu dostarczania zestawów posiłków do klienta. 
  • Sklepom internetowym oferującym produkty spożywcze.
  • Delikatesom dostarczającym luksusowe wyroby spożywcze – np. sery, czekolady, owoce morza.

Rodzaj produktu a temperatura

Papier jest naturalnym izolatorem, umieszczony w paczce zapewnia zatem optymalną temperaturę żywności.Poniżej kilka wskazówek, jakie warunki termiczne Twój sklep powinien zapewnić poszczególnym rodzajom produktów spożywczych.

  • 15-25°C – temperatura pokojowa zalecana jest dla czekoladek, owoców, warzyw, przekąsek oraz słodyczy.
  • 2-8°C – w warunkach schłodzonych przechowywane powinny być owoce morza, mięso, nabiał, soki, desery, owoce i warzywa.
  • -4-0°C – zamrożone bądź zamrożone powinny być owoce, warzywa, mięso, pokarm dla zwierząt, lody i pizza. 

Jeżeli Twoja działalność opiera się na dostarczaniu żywności bądź napojów do konsumenta, wybór papierowych wypełnień przyniesie Ci nie tylko sukces finansowy, ale również wizerunkowy.