Wysyłka żywności – jak dobrać ilość warstw izolacji?

Współczesne sklepy internetowe oferują nam asortyment każdego rodzaju. Nie wychodząc z domu, nabyć możemy części garderoby, sprzęty elektroniczne, wyposażenie pomieszczeń bądź produkty spożywcze. Wysyłka żywności jest szczególnie wymagająca, bowiem sklep internetowy musi zapewnić produktom właściwe warunki transportu. Jak zatem dobrać odpowiednią ilość warstw izolacji?

Wysyłka produktów spożywczych

Okres pandemiczny sprawił, iż coraz więcej ludzi decyduje się na zakup żywności przez internet. Wzrosło zatem zapotrzebowanie na sklepy internetowe, oferujące produkty spożywcze. Jest to wymagająca kategoria asortymentu, bowiem konieczne jest zapewnienie nabytym przez klienta towarom prawidłowej izolacji cieplnej. Etap magazynowy odgrywa zatem kluczową rolę, ponieważ wówczas odbywa się pakowanie produktu, który dotrzeć musi do konsumenta w nienaruszonym stanie. Warto zapoznać się z optymalną wartością temperatury, która powinna być utrzymana we wnętrzu kartonu. 

Rodzaj produktu spożywczego a temperatura przechowywania 

  • Temperatura otoczenia (pokojowa) – produkty spożywcze przechowywane w kontrolowanej temperaturze pokojowej muszą znajdować się w zakresie 15°-25°C. Są to najczęściej czekoladki, owoce, warzywa, przekąski, słodycze.
  • Temperatura chłodzona – żywność przetrzymywana musi być w warunkach schłodzonych, w zakresie 2°-8°C. Przykładami produktów spożywczych tego typu są mięso, owoce morza, nabiał, soki, desery, owoce, warzywa.
  • Temperatura mrożona – żywność wymaga wówczas warunków zamrożonych bądź głęboko zamrożonych, właściwą temperaturą jest zatem zakres -4°C-0°C. Mogą być to natomiast owoce, warzywa, jedzenie dla zwierząt, lody, pizza.

Papier jest naturalnym izolatorem, doskonale sprawdzi się więc jako wypełnienie paczki z żywnością. Wystarczy zastosować odpowiednią ilość warstw, aby zapewnić produktom spożywczym właściwe warunki izolacyjne. 

Produkty o temperaturze otoczenia

  • Lato (24°-31°C) – czas trwania transportu 8h, 24h (dwie warstwy papieru).
  • Wiosna/jesień (14°C-25°C) – czas trwania transportu 8 h, 24h, 36h, 48h (jedna warstwa papieru).
  • Zima (2°-14°C) – zastosowanie papierowych wypełnień nie jest konieczne.

Produkty chłodzone 

  • Lato (24°-31°C) – czas trwania transportu 8h, 24h (dwie warstwy papieru).
  • Wiosna/jesień (14°C-25°C) – czas trwania transportu 8h (jedna warstwa papieru), 24h, 36h (dwie warstwy).
  • Zima (2°-14°C) – czas trwania transportu 8h, 24h (jedna warstwa), 36h, 48h (dwie warstwy). 

Produkty mrożone 

  • Lato (24°-31°C) – czas trwania transportu 8h, 24h (dwie warstwy).
  • Wiosna/jesień (14°C-25°C) – czas trwania transportu 8h (jedna warstwa), 24h, 36h (dwie warstwy).
  • Zima (2°-14°C) – czas trwania transportu 8h, 24h (jedna warstwa), 36h (jedna warstwa).

Jeżeli zatem prowadzimy sklep wysyłkowy z produktami spożywczymi, koniecznie powinniśmy się zaopatrzyć w papierowe wypełnienia. Uformowane przez odpowiednią maszynę podkładki cechują się ekologicznym charakterem. Papier to materiał biodegradowalny, rozkłada się w zaledwie kilka miesięcy. Tworzywo jest bezpieczne dla środowiska naturalnego, w odróżnieniu od materiałów sztucznych. Dodatkowo papierowe wypełnienia dysponują właściwymi testami, dzięki czemu nie stanowią zagrożenia dla żywności.