Od czasów pandemii robienie zakupów spożywczych online stale zyskuje na popularności. Szacuje się, że nawet ponad 20 procent Polaków kupuje żywność online. Takie produkty wymagają szczególnego traktowania w trakcie transportu, dlatego ważne jest odpowiednie zabezpieczenie termiczne. Czy pakowanie termiczne może być ekologiczne? Jak najbardziej!
Ekologiczna przesyłka spożywcza
Do niedawna standardem było pakowanie żywności w styropianowe boxy. Równie często zabezpieczenie termiczne stanowiły plastikowe wkłady wypełnione żelem chłodzącym. Dziś już wiemy, jak dużym problemem jest nadprodukcja sztucznych odpadów, dlatego coraz częściej szukamy alternatyw przyjaznych dla środowiska. Jak wyglądają eko opakowania termiczne?
Przede wszystkim są to papierowe wkłady chłodzące do paczek, wypełnione w pełni biodegradowalnym, ekologicznym i bezpiecznym żelem chłodzącym. Wkłady chłodzące RecyCold CoolPacks są w stanie zapewnić optymalne warunki termiczne do transportu żywności nawet do 10 godzin. W zależności od wariantu mogą utrzymać temperaturę od 2 do 8 stopni lub od -5 do -2 stopni Celsjusza.
Do prawidłowego transportu żywności oprócz wkładów chłodzących warto stosować również specjalną papierową wyściółkę. Wyściółka termiczna do paczki Climaliner składa się z dwóch warstw papieru recyklingowanego, wypełnionych pojedynczą lub podwójną warstwą papieru Geami, o charakterystycznej strukturze plastra miodu.
Taka wyściółka doskonale izoluje zawartość opakowania i zabezpiecza wnętrze paczki przed przewodzeniem ciepła. W połączeniu z wkładami chłodzącymi pozwala zatrzymać chłodne powietrze wewnątrz przesyłki, znacznie przedłużając ochronę termiczną. Dzięki temu wewnątrz paczki można utrzymać stałą temperaturę nawet przez dwie doby.
Czy warto inwestować w ekologiczny transport żywności?
Z roku na rok rośnie zainteresowanie zakupami online. Polacy w sieci kupują już nie tylko sprzęty elektroniczne czy ubrania, a coraz częściej załatwiają w ten sposób również codzienne zakupy spożywcze. Stale rozwijający się rynek oraz duża konkurencja powodują wzrost oczekiwań konsumentów.
Coraz więcej klientów zwraca uwagę nie tylko na poziom obsługi, ale także kwestie związane z ochroną środowiska. W ostatnich latach sporo uwagi poświęca się problemowi wszechobecnego, szkodliwego mikroplastiku oraz nadprodukcji odpadów.
Stale rosnąca świadomość ekologiczna sprawiła, że konsumenci przy zakupie biorą pod uwagę takie kwestie jak ograniczanie sztucznych materiałów opakowalniczych, obniżenie śladu węglowego czy ogólne pro-ekologiczne podejście przedsiębiorstwa.
Decydując się na ekologiczny transport żywności w odpowiedniej temperaturze, można w prosty sposób zdobyć zaufanie nowych klientów i wzmocnić wizerunek firmy jako podmiotu odpowiedzialnego, dbającego o środowisko naturalne. To uśmiech nie tylko w kierunku wymagającego klienta, ale przede wszystkim dobry gest dla naszej planety. Dbając o ekologiczne materiały oraz stawiając na recykling odpadów można dołożyć cegiełkę dla dobra środowiska.
Dodatkową zaletą korzystania z papierowych wkładów chłodzących jest szybszy czas zamrażania. W porównaniu do sztucznych odpowiedników, wkłady RecyCold są w stanie osiągnąć żądaną temperaturę nawet o 70 procent szybciej. Przy odpowiednio zorganizowanej logistyce pozwala to nie tylko znacznie przyspieszyć organizację transportu żywności do klienta, ale przede wszystkim obniżyć koszty firmy związane z przygotowaniem paczki do dostawy oraz koniecznością magazynowania dużej ilości wkładów.
Zobacz również: Jak zabezpieczyć sprzęt elektroniczny do wysyłki?