Jak przygotować do wysyłki produkty spożywcze z dostawą do domu?

Wysyłka żywności kurierem, zarówno mrożonej, jak i wrażliwej na temperaturę? To możliwe! Należy tylko odpowiednio zabezpieczyć przesyłkę od wewnątrz. Najlepiej za pomocą ekologicznych wkładów z papieru.

Wiele firm kurierskich nie podejmuje współpracy w ramach dostarczania żywności z powodu braku odpowiedniej floty wyposażonej w chłodnie. Do przewozu żywności wymagane jest bowiem zachowanie optymalnej ochrony termicznej, czyli warunków temperaturowych, wilgotności powietrza i nasłonecznienia. Jeśli interesuje nas wysyłka żywności kurierem, to na nas spoczywa odpowiedzialność za zabezpieczenie produktów w taki sposób, by dotarły do konsumenta świeże i w dobrym stanie. Oczywiście, o ile przesyłką kurierską możemy bez problemu wysłać produkty o długim terminie ważności, jak żywność sucha, kawa czy herbata, o tyle już pakowane hermetycznie wędliny, sery, warzywa, soki czy przeciery, wymagają zabezpieczenia termicznego. Transport żywności mrożonej natomiast powinien odbywać się za pośrednictwem firmy spedycyjnej, posiadającej chłodnie.

Wysyłka żywności kurierem, przewożenie żywności

Przedsiębiorcy e-commerce z branży spożywczej, właściciele firmy cateringowej oraz restauracji szukają odpowiednich rozwiązań do ochrony swoich produktów podczas transportu. Obecnie dużym plusem jest, iż mają oni możliwości zakupienia wyściółek izolujących oraz wkładów chłodzących wykonanych z papieru. To rozwiązania optymalne i pożądane na obecnym rynku, na którym panuje trend eko i troski o zrównoważony rozwój. Dlaczego? Ponieważ papierowe wyściółki i wkłady chłodzące do paczek są recyklingowalne i biodegradowalne. Nie zajmują też wiele miejsca w paczce, dzięki czemu karton z przesyłka może mieć mniejsze gabaryty. To oznacza więcej paczek w samochodzie dostawczym i mniej samochodów na drodze. Przewóz żywności można realizować, minimalizując ślad węglowy!

Jak to możliwe, że papier chłodzi?

Gotowe do użycia papierowe wyściółki termiczne RecyCold™ climaliner z naszej oferty złożone są z dwóch warstw papieru, a pomiędzy nimi znajduje się warstwa papieru Geami. Warstwowy papier z powietrzem w środku stanowi świetną warstwę izolacyjną, chroniącą produkty zarówno przez mrozem jak i upałem. Izolacja zapewnia ochronę termiczną do 48 godzin. Można ją stosować również w przypadku produktów mrożonych, których wysyłki nie polecamy jednak drogą kurierską.

Optymalną ochronę zapewnia użycie dodatkowo wkładów chłodzących do paczek RecyCold™. To papierowe torebki, dostępne w różnych rozmiarach, zawierające w środku biodegradowalny żel chłodzący. Wykorzystuje się je do utrzymywania produktów w temperaturze od +2 do +8 oraz od -2 do -5 stopni.

Oba produkty w komplecie stanowią doskonałe rozwiązanie i odpowiadają na wyzwanie, jak przewieźć jedzenie bez lodówki. Tusz z nadrukiem znajdujący się na opakowaniach jest całkowicie bezpieczny i nadaje się do kontaktu z żywnością.

Wkłady chłodzące – jak używać?

Wyściółek RecyCold™ climaliner można używać na kilka sposobów, ponieważ istnieje kilka technik pakowania. Można wyściełać pudełko metodą pakowania w podwójne C, metodą krzyżową oraz metodą pakowania w O, a następnie umieścić w środku żywność. Jako firma oferująca rozwiązania termiczne do paczek, przeprowadzamy szkolenia z efektywnego pakowania dla przedsiębiorców.

W przypadku produktów wymagających dodatkowego chłodzenia warto włożyć do paczki kilka zamrożonych wkładów RecyCold™, aby ochrona była optymalna. Wyściółki i wkłady można stosować również do papierowych toreb z żywnością.

Wkłady chłodzące – co z nimi zrobić po użyciu?

RecyCold™ w przypadku zastosowań komercyjnych są przeznaczone do jednokrotnego użytku, jednak konsument może wykorzystywać je ponownie. Wystarczy taki wkład schłodzić lub zamrozić. Zużyte, nienadające się już do ponownego użytku wkłady są w pełni biodegradowalne, włącznie z żelem chłodzącym, który należy wylać do pojemnika na odpady bio lub do ogródka, czy na ziemię.

Zobacz również: Przesyłki w temperaturze kontrolowanej a wypełnienia papierowe